συχνές ερωτήσεις

Το βρεφικό μασάζ σταματάει στο πρώτο έτος;

Όχι. Η εκπαίδευση του βρεφικού μασάζ μπορεί να αρχίσει από τη γέννηση του μωρού και έως ότου να κλείσει το πρώτο έτος. Το μασάζ όμως ο γονιός συνεχίζει να το κάνει ακόμη και για χρόνια μετά. Στη τελευταία συνεδρία του κύκλου οι γονείς μαθαίνουν πώς να προσαρμόζουν το μασάζ και στα άλλα αναπτυξιακά στάδια και ηλικίες, μετά το πρώτο έτος ζωής.


Ποια ώρα είναι η καλύτερη για να κάνω το βρεφικό μασάζ;

Αν το μασάζ γίνεται μια φορά την ημέρα προτείνεται να γίνεται πρωινές ώρες που το μωρό είναι πιο ξεκούραστο. Σημαντικό είναι να μην έχει φάει, και να μη νυστάζει. Άρα ο γονιός χρειάζεται να παρατηρήσει το μωρό και να βρίσκει τις στιγμές της ημέρας που το μωρό είναι ήρεμο και αλληλεπιδρά στα ερεθίσματα και στην επικοινωνία.


Μπορώ να κάνω μασάζ στο μωρό μου πριν κοιμηθεί το βράδυ;

Ναι! Μαθαίνοντας τι αρέσει στο μωρό σας θα παρατηρείστε τι φαίνεται να του αρέσει πριν κοιμηθεί.  Αρκεί να μην περιοριστείτε μόνο στο βραδινό μασάζ. Το βρεφικό μασάζ προτείνετε να γίνεται και ώρα που το μωρό είναι ξεκούραστο γιατί τότε έχει και τα μέγιστα οφέλη σε ότι αφορά την μάθηση, την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την αλληλεπίδραση και την ενίσχυση του δεσμού με το γονιό.
Και θυμηθείτε ότι το βρεφικό μασάζ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου!


Το βρεφικό μασάζ είναι μόνο για τελειόμηνα μωράκια;

Το βρεφικό μασάζ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όλα τα μωρά! Είναι ένας άλλος τρόπος φροντίδας και αγάπης για το μωρό. Γονιός και μωρό μαθαίνουν να χαλαρώνουν και βελτιώνεται η ικανότητα αυτορρύθμισης του μωρού.
Το βρεφικό μασάζ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για πρόωρα μωράκια. Ξεκινάει ως θεραπευτικό άγγιγμα στην περίοδο της νοσηλείας και προχωράει στις μαλάξεις του μασάζ στην περίοδο του εξιτηρίου και με την επιστροφή της οικογένειας στο σπίτι.


Τι συμβαίνει στην προωρότητα ή/και στην καισαρική με το βρεφικό μασάζ;

Το βρεφικό μασάζ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και στην πρόωρη γέννηση και στην γέννηση με καισαρική τομή. Η πρώιμη σχέση που ξεκινάει με τη γέννηση του μωρού «καθυστερεί» στην περίπτωση της νοσηλείας, όπου βρέφος και μαμά είναι χώρια. Έτσι το θεραπευτικό άγγιγμα έρχεται να απευαισθητοποιήσει όποια δύσκολη εμπειρία μπορεί να έχει το μωρό στην περίοδο της νοσηλείας (άγγιγμα δηλαδή που μπορεί να έχει συνδεθεί με ιατρική πράξη, πχ αιμοληψία).
Με την επιστροφή στο σπίτι η επικοινωνία μέσα από την αφή και το άγγιγμα που είναι η πρώτη «γλώσσα επικοινωνίας» με το μωρό, ενισχύεται μέσα από την τέχνη του βρεφικού μασάζ.