5 πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Μ.Ε.Ν.Ν. όταν το μωρό σου έχει σταθεροποιηθεί αλλά χρειάζεται ακόμη αναπνευστική υποστήριξη

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Μ.Ε.Ν.Ν. όταν το μωρό σου έχει σταθεροποιηθεί αλλά χρειάζεται ακόμη αναπνευστική υποστήριξη

Είστε στη φάση της νοσηλείας όπου το μωρό έχει σταθεροποιηθεί αλλά χρειάζεται ακόμη αναπνευστική υποστήριξη. Τι μπορείς να κάνεις;

Να συμμετάσχεις πιο ενεργά στη φροντίδα του μωρού. Ακόμη και αν σου φαίνεται μακρινή η επιστροφή στο σπίτι, τώρα είναι μια καλή περίοδος να προετοιμαστείς γι αυτό.

Τα επόμενα βήματα που θα κάνει το μωρό σου, τώρα που σταθεροποιείται.

· Θα σταθεροποιηθεί καλύτερα η αναπνοή του και η λειτουργία της καρδιάς.
· Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του θα βελτιωθεί, αν και υπάρχει περίπ
τωση να χρειάζεται ακόμη τη ζεστασιά της θερμοκοιτίδας.
· Ενισχύεται η διαδικασία της πέψης και αυξάνεται το βάρος του.
· Υπάρχουν περισσότεροι περίοδοι  ξεκούραστου ύπνου και στιγμές ήρεμης εγρήγορσης. Τις στιγμές της ήρεμης εγρήγορσης έχετε και μια καλή ευκαιρία για επικοινωνία με το μωρό σας.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ:

 1. Να προσφέρεις φροντίδα.
  Σ αυτή την περίοδο νοσηλείας μπορείς να προσφέρεις περισσότερη φροντίδα στο μωρό σου, να το ανακουφίσεις όταν δείχνει κουρασμένο.
 2. Γνωριμία με το μωρό σου όσο συμμετέχεις ενεργά στη φροντίδα του.
  Όσο περνάς ώρα με το μωρό σου και το παρατηρείς θα αρχίσεις να μαθαίνεις τον τρόπο που ανταποκρίνεται στο περιβάλλον και σε εσένα την ώρα που το φροντίζεις, το αγγίζεις, του μιλάς. Κάποιες φορές μπορεί να έχεις τη δυνατότητα να συμμετάσχεις πιο ενεργά στη φροντίδα όπως είναι το τάισμα και το άλλαγμα της πάνας. Όλα αυτά θα τα μάθεις βήμα – βήμα με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού. Ακόμη και έχεις ήδη άλλο παιδάκι και υπάρχει εξοικείωση, θα χρειαστείς τη βοήθεια του προσωπικού για το μωράκι σου που νοσηλεύεται.
 3. Άντλησε το γάλα σου.
  Αν είναι εφικτό δώσε στο μωρό σου το γάλα σου. Άντλησε το και πρόσφερε στο μωρό σου το γάλα σου, που είναι τροφή μοναδική και πολύτιμη.
 4. Ντύσιμο.
  Μπορεί να έχεις τη δυνατότητα να πας στο μωρό σου τα δικά του ρούχα, ένα ειδικό κουβερτάκι. Ακόμη και ένα κομμάτι υφάσματος που πριν έχεις ακουμπήσει πάνω σου και έχει τη μυρωδιά από το δέρμα σου. Η μυρωδιά σου που θα το συνοδεύει μέσα στη θερμοκοιτίδα είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική για το μωρό σου.
 5. Μοιράσου στιγμές ηρεμίας. Το μωρό σου μπορεί να έχεις στιγμές ηρεμίας που είναι ξύπνιο, με τα μάτια του ανοιχτά. Αυτές τις πολύτιμες στιγμές, άγγιξε το μωρό σου και μίλα του.
Ελεύθερη μετάφραση: I.Warren & C.Bond (2014).  Caring for your Baby in the Neonatal Unit

27 Μαι 2015

Tags: φροντίδα πρόωρου   ντύσιμο πρόωρου   γάλα πρόωρου   άγγιγμα πρόωρου   σταθεροποίηση πρόωρου  

Περισσότερα θέματα σε αυτήν την κατηγορία
comments powered by Disqus