Γνωρίζοντας το πρόωρο μωρό σου

Γνωρίζοντας το πρόωρο μωρό σου

Ο χρόνος που περνάς παρατηρώντας το μωρό σου θα σε βοηθήσει να μάθεις το μοναδικό τρόπο που το μωρό σου ανταποκρίνεται στο περιβάλλον και σε εσένα. Και αυτό θα κάνει τη διαφορά στο μέλλον του.

Η τέχνη της παρατήρησης – τι πρέπει να αναζητήσεις!

«Κάθε μικρό σινιάλο είναι σαν μια λέξη στην πρόταση που είναι μέρος της ιστορίας του». CherryBond
Με την άφιξη ενός νεογέννητου, όλη η οικογένεια απολαμβάνει να κοιτάζει το μωρό. Να «ρουφάει» τις στιγμές του νέου μικρού, να παρατηρεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, να μαθαίνει τα χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ φυσιολογική και συμβαίνει και όταν το μωρό γεννιέται πρόωρα.
Μπορείς να έχεις μια εικόνα για το πώς νιώθει το μωρό σου, πως μεγαλώνει και αλλάζει, παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος του. Θα ξεκινήσεις να αναγνωρίζεις τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Οι γονείς που γνωρίζουν τα μωρά τους μπορούν να ξεχωρίσουν και τις μικρές αλλαγές που τους δείχνουν αν το μωρό τους νιώθει άβολα ή αν δε νιώθει καλά. Είναι σημαντικό αυτές τις αλλαγές να τις μοιραστεί με το προσωπικό στη ΜΕΝΝ. Θα αρχίσεις, επίσης, να αναγνωρίζεις σημάδια όταν το μωρό σου νιώθει άνετα και χαλαρό, ή έτοιμο να αλληλεπιδράσει με εσένα. Αυτά τα σημάδια συχνά ονομάζονται «συνθήματα», και είναι ο τρόπος που έχει το μωρό σου για να επικοινωνεί. 

Ας δούμε αναλυτικά σ αυτό το άρθρο την ΑΝΑΠΝΟΗ και το ΔΕΡΜΑ.

ΑΝΑΠΝΟΗ: Παρατήρησε την αναπνοή του μωρού σου. Στην αρχή μπορεί να χρειάζεται μηχανικό εξοπλισμό για την υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας. Μόλις μπορέσει να αναπνεύσει ανεξάρτητα και σταθερά, μπορείς να δεις τις αλλαγές στην ταχύτητα, στο βάθος και στον ρυθμό. Αυτά τα στοιχεία θα σου δείξουν αν είναι πιο ήρεμο ή σε εγρήγορση, αν είναι κουρασμένο ή ανήσυχο. Είναι συνηθισμένο στα πρόωρα μωρά να έχουν μικρές παύσεις στην αναπνοή τους. Αυτές είναι γνωστές ως «άπνοιες» ή «περιοδική αναπνοή».

ΔΕΡΜΑ: Παρατήρησε τις διαφορές στις αποχρώσεις του δέρματος του μωρού σου. Τα νέα μωρά συχνά δείχνουν πολύ κόκκινα. Αλλά μπορεί επίσης να παρατηρήσεις περιοχές με πιο ωχρό χρώμα, ίσως γύρω από την μύτη ή τα αυτιά. Βλέπεις σκούρους χρωματισμούς γύρω από τη μύτη ή τα αυτιά? Αυτοί είναι φυσιολογικοί στα πρόωρα μωρά. Όσο αρχίσεις να εξοικειώνεσαι με αυτές τις διαφορές, θα παρατηρήσεις αλλαγές που σου λένε ότι το μωρό σου χρειάζεται ένα διάλλειμα, λίγη παρηγοριά ή αλλαγή θέσης. Πολλές φορές μπορεί να παρατηρήσεις αυτές τις αλλαγές πριν το μόνιτορ «χτυπήσει» για να σου πει το ίδιο πράγμα.
Τα πρόωρα μωρά πολλές φορές έχουν λόξυγκα, χασμουριούνται, φτερνίζονται, βγάζουν λίγο γάλα, ή κάνουν ανήσυχες κινήσεις σα να θέλουν να στρίψουν το σώμα τους. Αυτές οι συμπεριφορές εκφράζονται συνήθως όταν τα μωρά είναι κουρασμένα.

Ελεύθερη μετάφραση-απόδοση: I. Warren & C. Bond. Caring for Your Baby in the Neonatal Unit. A parents' handbook. 

Συνέχεια στο επόμενο άρθρο….

17 Νοέμ 2015

Tags: μωρό   προωρότητα   πρόωρο   αναπνοή   δέρμα  

Περισσότερα θέματα σε αυτήν την κατηγορία
comments powered by Disqus