6 πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν το πρόωρο μωρό σου είναι στη Μ.Ε.Ν.Ν.

6 πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν το πρόωρο μωρό σου είναι στη Μ.Ε.Ν.Ν.

Τα πρώτα βήματα στη νοσηλεία του μωρού σου είναι:
η σταθεροποίηση της αναπνοής, της καρδιάς,  της κυκλοφορίας του αίματος, της θερμοκρασίας του σώματος και του πεπτικού συστήματος. Επίσης η διασφάλιση της άνεσης, δηλαδή το μωρό να είναι σε άνετη θέση στη θερμοκοιτίδα ώστε να μπορεί να ξεκουράζεται.


6 πράγματα που μπορείς να κάνεις εσύ:

 1. ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ.
  Aυτό σημαίνει να το παρατηρείς και ακόμη και από τόσο νωρίς να αρχίσεις να μαθαίνεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Είναι σημαντικό να είσαι και εσύ άνετα δίπλα στο μωρό σου, γι αυτό όπου υπάρχει δυνατότητα ζήτα ένα κάθισμα. Εάν έχεις δίδυμα, και είναι εφικτό ζήτα να τοποθετηθούν δίπλα, για να μπορείς να είσαι κοντά τους ταυτόχρονα.
 2. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ.
  Μπορεί το άγχος να σε  δυσκολεύει να αγγίξεις το μωρό σου. Αφού έχεις πλύνει τα χέρια σου, τρίψε τα μεταξύ τους για να είναι ζεστά. Ξεκίνα από το να δώσεις στο μωρό σου ένα δάκτυλο σου να κρατήσει στο χεράκι του. Ή με το να αγγίξεις το κεφάλι του, ή κπ σημείο του σώματος του ή τις πατούσες του.
 3. ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
  Όσο αρχίζεις να εξοικειώνεσαι με το άγγιγμα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προσφέρεις ασφάλεια και ανακούφιση στο μωρό σου με την παρουσία σου και το άγγιγμα σου. Σύντομα θα σου γράψω ένα άρθρο για όλους τους τρόπους αγγίγματος κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.
 4. Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ.
  Η φωνή σου είναι μόνη γνώριμη φωνή για το μωρό σου. Η φωνή σου μπορεί να τον παρηγορήσει, όταν σ ακούει να του μιλάς, ή να του τραγουδάς.
 5. ΣΚΙΑΣΗ.
  Αν παρατηρήσεις ότι το περιβάλλον είναι πολύ φωτεινό φρόντισε να προστατέψεις τα μάτια του.
 6. ΔΩΣΤΟΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΑΛΑ.
  Αυτό είναι κάτι που μόνο η μαμά μπορεί να κάνει για το μωρό της. Το μητρικό γάλα προσφέρει προστασία στο μωρό σου. Ζήτησε πληροφορίες και τη βοήθεια του προσωπικού στη ΜΕΝΝ. Αν υπάρχει δυσκολία στην αρχή αναζήτησε γάλα από τράπεζα γάλακτος.

Ελεύθερη μετάφραση: Warren I. & Bond C. (2014) Caring for your baby in the Neonatal Unit.

03 Μαι 2015

Tags: μητρικό γάλα   προωρότητα   Μ.Ε.Ν.Ν.   πρώτο άγγιγμα   επαφή στη θερμοκοιτίδα   ομιλία γονιών   γνώριμη φωνή   γονείς πρόωρου μωρού  

Περισσότερα θέματα σε αυτήν την κατηγορία
comments powered by Disqus