13 Τρόποι να βοηθήσεις ένα φίλο που το πρόωρο μωρό του νοσηλεύεται

13 Τρόποι να βοηθήσεις ένα φίλο που το πρόωρο μωρό του νοσηλεύεται

Αν είσαι φίλος ή μέλος της οικογένειας, έχεις τη δύναμη να κάνεις τη ζωή των γονιών λίγο πιο εύκολη! Πως? Δες παρακάτω. 
 
1. ΔΩΣΕ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΟΥ. Πολλές φορές η ανακοίνωση μιας πρόωρης γέννησης φέρνει σχόλια συμπόνιας και όχι συγχαρητήρια στους νέους γονείς.
Σίγουρα τα πράγματα κάθε άλλο παρά ιδανικά είναι. Παρ όλα αυτά οι γονείς καλωσορίζουν το μωρό τους στη ζωή τους. 
 
2. ΒΟΗΘΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΤΙ. Μην βοηθήσεις περιμένοντας να επισκεφτείς και εσύ το μωρό. Μην έχεις καμία συγκεκριμένη προσδοκία.
Βοήθησε χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. 
 
3. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ DELIVERY. Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να έχει βρει εντελώς απροετοίμαστους τους γονείς. Πρόσφερε τους βοήθεια πηγαίνοντας τους ότι χρειάζονται τις πρώτες ώρες της νοσηλείας. 
 
4. ΓΙΝΕ Ο….ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥΣ. Αν οι γονείς δεν οδηγούν ή αν η μαμά δεν μπορεί να οδηγήσει καθώς αναρρώνει από την καισαρική τομή, μπορείς να βοηθήσεις στις μετακινήσεις. 
 
5. ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΛΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Αν το νεογέννητο έχει αδερφάκι(α) που περιμένουν στο σπίτι, είναι πολύ σημαντικό να συνεισφέρεις στη φροντίδα τους. 
 
6. ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ. Kαι αν υπάρχουν ζωάκια στο σπίτι η βόλτα, το τάισμα τους ή η φιλοξενία τους για ένα διάστημα θα ήταν μεγάλη βοήθεια για την οικογένεια. 
 
7. ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ. Oι ώρες στη ΜΕΝΝ είναι δύσκολες και οι ώρες αναμονής ακόμη δυσκολότερες. Αν μπορείς να σκεφτείς κάτι που θα μπορούσε να κρατήσει συντροφιά στο γονιό  (πχ ένα βιβλίο, περιοδικό) μπορείς να το προσφέρεις. Ή ακόμη και μια βόλτα που θα τον κάνει να βγει λίγο από τη ρουτίνα
 
8. ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ. Οι γονείς στη μονάδα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να διαβάσουν στο μωρό τους. Χάρισε τους βιβλία που θα μοιραστούν με το μωρό τους. Αυτή η διαδικασία θα ενδυναμώσει το γονεϊκό ρόλο και θα ενισχύσει το δεσμό γονιού-βρέφους. 
 
9. ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ. Η νοσηλεία μπορεί να είναι δαπανηρή, όταν για παράδειγμα η μονάδα είναι μακριά από το σπίτι των γονιών. Μπορεί να χρειαστούν βοήθεια με τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. 
 
10. «ΤΑΪΣΕ ΤΟΥΣ». Ένας γονιός που το μωρό του νοσηλεύεται, δύσκολα θα βρει χρόνο να φάει τρεις φορές την ημέρα. Ο γονιός θα ξεχάσεις τις ανάγκες του για να είναι δίπλα στο μωρό του. Φρόντισε τον! Μαγείρεψε του και πήγαινε του σπιτικό φαί στο ταπεράκι! Και αν μείνει χρόνος βάλε και μερικά στο ψυγείο του σπιτιού τους!
 
11. ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ. Βοήθησε όσο και όταν μπορείς με τις δουλειές τους σπιτιού γιατί...που χρόνος για αυτές!
 
12. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ! Απλά να είσαι εκεί, κάθε φορά που θα σε χρειαστούν. Ίσως να θέλουν κάποιος να τους ακούσει, ή έναν ώμο να κλάψουν ή κάποιον αγαπημένο να τους αποσπάσει για λίγο από την ζωή της ΜΕΝΝ. 
 
13. ΚΡΑΤΑ ΕΠΑΦΗ! Μη χαθείς. Είναι σημαντικό να ξέρουν ότι τους νοιάζεσαι και ότι είσαι εκεί. Τηλεφώνησε, στείλε μήνυμα, πιες ένα καφέ μαζί τους όταν έχουν χρόνο. 
 
Ελεύθερη μετάφραση από: www.bellybelly.com.au

05 Μαι 2015

Tags: πρόωρο μωρό   Μ.Ε.Ν.Ν.   γονείς πρόωρου   πρόωρη γέννηση   προωρότητα   τρόποι βοήθειας  

Περισσότερα θέματα σε αυτήν την κατηγορία
comments powered by Disqus