Μουσική και βρεφικό μασάζ

Μουσική και βρεφικό μασάζ

Οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα βρέφη είναι  ‘’γεννημένοι μαθητές’’ και σε  ένα ζεστό περιβάλλον αγάπης θα πάρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται.  Το ασφαλές αυτό περιβάλλον μάθησης το προσφέρει ο δυνατός δεσμός γονιού-βρέφους, που αποτελεί τη βάση για να έχουν πρόσβαση στο περιβάλλον τους και να αναπτυχθούν πλήρως σωματικά, νοητικά και πνευματικά.  Το βρεφικό μασάζ προσφέρει πληθώρα από συναρπαστικά αισθητικές εμπειρίες. Τα μάτια, τα μαλλιά, το χαμόγελο σας, η μυρωδιά σας και ο ήχος της φωνής σας όταν λέει μια ιστορία ή όταν τραγουδάει ένα νανούρισμα δίνουν στο μωρό σας όχι μόνο ενδιαφέροντα αισθητηριακά ερεθίσματα αλλά και αγάπη και θετική ανατροφοδότηση.

Δεν υπάρχει πιο γλυκιά μουσική από τη φωνή της μητέρας που τραγουδάει και κανένα παιχνίδι δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ιστορία που ο πατέρας θα αφηγηθεί στο μωρό του. Κανένας δεν μπορεί να ανακαλύψει ένα υποκατάστατο για το άγγιγμα του γονιού, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγκαλιά του γονιού. Και όσον αφορά τους λευκούς ήχους, τίποτα δεν μπορεί να υπερβεί το συγχρονισμένο ήχο της καρδιάς με την αναπνοή.
Η φωνή σας αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στο βρεφικό μασάζ. Μιλώντας απαλά, σιγομουρμουρίζοντας ή τραγουδώντας, δημιουργείς ένα περιβάλλον ηρεμίας. Αυτή η λεκτική επικοινωνία θα ενισχύσει τη συγκέντρωση σου και την προσοχή σου στη διαδικασία και στο μωρό σου.

Το τραγούδι είναι ένας όμορφος τρόπος να χαλαρώσεις. Τραγούδησε στο μωρό σου οποιαδήποτε στιγμή, όταν του αλλάζεις την πάνα, όταν το ταΐζεις, όταν το κοιμίζεις στην αγκαλιά σου. Θα ανακαλύψεις ότι υπάρχουν κάποια τραγούδια που το μωρό σου θα λατρέψει και θα θέλει να ακούει ξανά και ξανά.

Σκέψου τραγούδια από τη παιδική σου ηλικία. Που σου τραγουδούσαν στο σπίτι, η μαμά ή η γιαγιά ή εκείνα τα τραγούδια που τραγουδούσατε στο νηπιαγωγείο.
Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το τραγούδι, μπορείτε απλά να συνοδεύσετε το μασάζ με μια ιστορία ή με κουβέντα. Ο τόνος της φωνής σας είναι το στοιχείο που είναι πιο σημαντικό.

Βιβλιογραφία: Vimala McClure (2000). Infant Massage: A handbook for loving parents. Bantam Books: US.

15 Μαρ 2015

Tags: Μουσική   βρεφικό μασάζ   περιβάλλον αγάπης   αισθητικές εμπειρίες   παιχνίδι  

Περισσότερα θέματα σε αυτήν την κατηγορία
comments powered by Disqus