Η Αυτοβιογραφία ενός Εμβρύου…..μες το Μουσείο!

Η Αυτοβιογραφία ενός Εμβρύου…..μες το Μουσείο!

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στο Λονδίνο για εκπαίδευση στο Bayley III Developmental Assessment που αφορά στην αναπτυξιακή αξιολόγηση για ηλικίες από 1-42 μήνες.

Όμως, σήμερα δε θα σου μιλήσω γι αυτό, αλλά για την επίσκεψη μου στην Tate Modern art gallery! Στην Tate Modern έχω πάει και άλλες φορές αλλά αυτή τη φορά παρατήρησα καινούρια πράγματα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου.

The Autobiography of an Embryo

Photo Copyrights:The Autobiography of an Embryo, Eileen Agar, 1933–4, Photo: © Tate, London [2015]


Το πρώτο είναι ένας πίνακας που δεν είχα παρατηρήσεις στις προηγούμενες επισκέψεις μου. Είναι η «Αυτοβιογραφία ενός εμβρύου» ένας πίνακας ζωγραφισμένος από την Agarτο 1993-4. Τότε η Agar δεν ανήκε στο κίνημα του Σουρεαλισμού αλλά γνώριζε τις ιδέες του. Όπως θα δεις και στη φωτογραφία ο πίνακας είναι χωρισμένος σε τέσσερα μέρη. Δε θα κάνω ανάλυση του πίνακα, γιατί δεν είμαι εικαστικός αλλά και γιατί κάθε έργο τέχνης ο καθένας το νιώθει διαφορετικά. Αν θέλεις λοιπόν να δεις παραπάνω για την ερμηνεία του πίνακα, πάτησε εδώ. Αυτό που κράτησα εγώ καθώς διάβαζα για την «Αυτοβιογραφία ενός εμβρύου» είναι ότι η ζωγράφος είδε το αυξανόμενο ενδιαφέρον στην ευρωπαϊκή τέχνη  για το ασυνείδητο ως μια επικράτηση του θηλυκού στοιχείου στη φαντασία αντί του κλασσικού και του πιο αρρενωπού. Η ίδια η Agar είπε ότι: «η ορθολογιστική αντίληψη της ζωής έδωσε τη θέση της σε μια πιο θαυματουργή δημιουργική ερμηνεία που είναι υπό την κυριαρχία της μήτρας- μαγεία». Ο πίνακας είναι μια γιορτή για τη ζωή, αλλά όχι μόνο για μια συγκεκριμένη ζωή, αλλά για τη Ζωή γενικά. Η χρήση οικείων, γενικευμένων συμβόλων στον πίνακα χρησιμοποιήθηκαν από την Agar γιατί όπως εξήγησε η ίδια: «ήθελα να κάνω μια ιστορία όπως θα την είχε διηγηθεί ένα παιδί και όχι ένας επιστήμονας».

Το δεύτερο που παρατήρησα αυτή τη φορά στην Tate ήταν τα παιδιά. Γεμάτη η gallery από καροτσάκια με μωρά και παιδιά μαζί με τους γονείς τους, να βλέπουν πίνακες ή να δημιουργούν σε γωνιές της gallery ειδικά διαμορφωμένες για παιχνίδι με την τέχνη! Βλέποντας τη σελίδα της gallery θα δεις ιδέες για το τι μπορεί να κάνει ένας γονιός με το παιδί του, όπως και τη φράση “Make some noise, it’s ok to talk at Tate”. Ναι, καταλαβαίνω η Tate Modern βρίσκεται περίπου 3.000 χιλ. μακριά. Γράφοντας όμως όλα αυτά σήμερα σκέφτηκα ότι Ιωάννα από τις Πυγολαμπίδες στο κλουβί μας έχει παρουσιάσει τι μπορείς να κάνεις με το παιδί στα μουσεία της Θεσσαλονίκης. Μπες εδώ και ετοιμάσου για μια βόλτα στο μουσείο.
 
Σ' αφήνω με ένα τραγούδι αγαπημένοHave fun smiley

02 Απρ 2015

Tags: έμβρυο   αυτοβιογραφία   Tate Modern art gallery   Λονδίνο   Eileen Agar  

Περισσότερα θέματα σε αυτήν την κατηγορία
comments powered by Disqus