Επιχείρηση Βρεφικό – Παιδικό δωμάτιο

Επιχείρηση Βρεφικό – Παιδικό δωμάτιο

«…αν μπορούν τα κτίρια να μας κάνουν ευτυχισμένους, ο χώρος μέσα στον οποίο ζούμε μας επηρεάζει ριζικά… επιδρά στον τρόπο που αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε...» (Αλαίν Ντε Μποτόν, Η Αρχιτεκτονική της Ευτυχίας)

Με αφορμή τα λόγια αυτά του Αλαίν Ντε Μποτόν θα σου μιλήσω σήμερα για τον πρώτο ιδιωτικό χώρο που αποκτούμε στη ζωή μας το βρεφικό – παιδικό δωμάτιο. Ένας χώρος που διαμορφώνει τα πρώτα στοιχεία του χαρακτήρα ενός παιδιού και το βοηθά να αναπτύξει τη φαντασία του και να υιοθετήσει αρχές που θα το συντροφεύουν στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.


Διακόσμηση βρεφικού δωματίου

 1. Διαρρύθμιση
  Το παιδικό δωμάτιο ως βασική αρχή πρέπει να έχει την άνεση και την ελευθερία των κινήσεων. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες διάταξης παρά μόνο προτάσεις οι οποίες διαμορφώνονται κάθε φορά ανάλογά με το χαρακτήρα του κάθε παιδιού αλλά και τον τρόπο που αυτό κινείται και επικοινωνεί με τους φροντιστές του. Αυτό που θα πρέπει σίγουρα να έχεις κατά νου στη διαμόρφωση του χώρου είναι να προσφέρει δυνατότητες παιχνιδιού και εξερεύνησης ώστε να δημιουργούνται αναμνήσεις… Σίγουρα ένα μέρος, μία κρυψώνα, μέσα στο δωμάτιο που θα μπορεί το παιδί να κρυφτεί και να απομονωθεί, είναι σημαντικό.
 2. Επίπλωση
  Μελέτες έχουν δείξει πως όταν η επίπλωση είναι στο χρώμα και την υφή του ξύλου φέρνουν το παιδί πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον και δίνουν μία αίσθηση ασφάλειας και άνεσης. Ωστόσο το λευκό είναι ένα χρώμα που συχνά προτείνεται στο βρεφικό και παιδικό έπιπλο και πολλές φορές σε συνδυασμό με άλλα χρώματα. Θα σου πρότεινα αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις λευκά έπιπλα να προτιμήσεις να έχουν την υφή του ξύλου και ίσως να αποφύγεις να τα συνδυάσεις με άλλα χρώματα έτσι ώστε να είναι λιγότερο δεσμευτικά και πιο ευέλικτα σε τυχόν αλλαγή που θα θελήσει το παιδί μελλοντικά στο δωμάτιο του. Άλλωστε υπάρχουν τόσα αντικείμενα και διακοσμητικά που θα δώσουν χρώμα και ένταση στο δωμάτιο που δεν χρειάζεται να συμπληρώνονται από μια δεσμευτική πολυχρωμία στα έπιπλα.
 3. Διακόσμηση
  Ένα φωτιστικό τοίχου με χαρούμενες παραστάσεις μπορεί να δημιουργήσει μία χαλαρή ατμόσφαιρα ιδιαίτερα για τις ώρες του ύπνου. Τον ίδιο σκοπό μπορεί να έχει και ένα φωτιστικό νυκτός που προσδίδει ιδιαίτερη ζεστασιά. Ένα παιδικό ρολόι είναι απαραίτητο ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες ηλικίες ακόμα και αν δεν γνωρίζει το παιδί να διαβάζει την ώρα, το βοηθάει να κατανοήσει τη σχέση με το χρόνο και τις υποχρεώσεις του. Μια μικρή κουβέρτα για να μπορεί να χουχουλιάζει ή ένα μαλακό αρκουδάκι για να αγκαλιάζει του προσφέρουν ζεστασιά. Στοιχεία που να δημιουργούν απορία όπως μια ζωγραφιά στον τοίχο, φωτογραφίες, κάποια γράμματα ζωγραφισμένα ή κάποια ιδιαίτερη κατασκευή, στοιχεία με χιούμορ, ιντριγκάρουν τη φαντασία και την περιέργεια για το πώς λειτουργούν τα πράγματα και οι εικόνες. Προωθούν τη δημιουργική σκέψη και καθιστούν τα παιδιά ενεργητικούς αναγνώστες. Βοηθούν στην άρθρωση λέξεων και αργότερα στη μυθοπλασία κάποιας ιστορίας δωματίου που τα παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα να περιγράφουν στους γύρω τους.
 4. Χρώμα
  Μπλε για το αγόρι και ροζ για το κορίτσι; Όχι απαραίτητα. Να ξέρεις πως το χρώμα επηρεάζει τη διάθεση, δημιουργεί συναισθήματα και είναι το κύριο στοιχείο που διαμορφώνει την ατμόσφαιρα του δωματίου. Επίσης επηρεάζει αρκετά στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του παιδιού. Καλό είναι να μην φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις χρώματα στους τοίχους του δωματίου και γενικότερα στα στοιχεία διαμόρφωσής του απλά να θυμάσαι πως τα έντονα χρώματα υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν επιθετικότητα και έντονα συναισθήματα. Θα σου πρότεινα να κινηθείς σε πιο παλ αποχρώσεις και μέχρι δύο χρώματα και να χρησιμοποιήσεις όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που θα βρίσκονται στο δωμάτιο - τα οποία ως συνήθως είναι σε πιο έντονα χρώματα – ώστε να δώσεις ζωντάνια στο χώρο.
Παλέττα χρωμάτων

Γενικότερα αντιθέσεις και παιχνίδια φωτός-σκιάς βοηθούν στην αντίληψη της αίσθησης του χώρου και των αποστάσεων.

Και να θυμάσαι πως το παιδικό δωμάτιο αποτελεί το χώρο που το παιδί διδάσκεται μέσα από την ψυχαγωγία, την ελευθερία και την εξερεύνηση!

Μαυροπαίδη Χριστίνα
Αρχιτέκτων ΑΠΘ
Τεχνικός Διακόσμησης
Σχεδιάστρια

https://www.facebook.com/christinamavropaidiarchitect
https://www.facebook.com/Addmyview

27 Οκτ 2015

Tags: βρεφικό δωμάτιο   διακόσμηση   χρώματα   παιδικό δωμάτιο  

Περισσότερα θέματα σε αυτήν την κατηγορία
comments powered by Disqus